maandag 1 februari 2016

METAPHORICALLY SPEAKINGDe expositieruimte als metafoor voor de stad

METAPHORICALLY SPEAKING is een experimentele tentoonstellingenreeks in Circa...Dit waarin de expositieruimte zich gedraagt als een plek in de stad.

In de stad veroorzaken stedenbouwers en inwoners voortdurend tijdlagen die zich zichtbaar en onzichtbaar opeenstapelen in de publieke ruimte. Van een maagdelijk witte ruimte zoals die in musea en galeries gebruikelijk is, is in de stad dan ook nooit sprake. Dit gegeven neemt beeldend kunstenaar en curator Heidi Linck mee naar de expositieruimte van Circa...Dit. Voor iedere nieuwe tentoonstelling vraagt zij een kunstenaar om een ruimtevullende installatie te maken. In plaats van deze na afloop weer af te breken en de ruimte te witten, blijft deze veranderde ruimte als gegeven achter voor de volgende kunstenaar. Het project onderzoekt hiermee de relatie tussen de expositieruimte en de stad en brengt kunstenaars en stedenbouwers met elkaar in gesprek over de steeds veranderende publieke ruimte als bron van inspiratie.

Metaphorocally Speaking I: Frank Sciarone

Frank Sciarone (*1951) maakt tekeningen en sculpturen, waarin hij de positie van volumes en van  de bezoeker in de ruimte onderzoekt. Hij zegt: “Wanneer in een ruimte die gevuld is met allerlei voorwerpen en objecten één voorwerp wordt verplaatst, is daarmee de totale samenhang veranderd, inclusief de positie van degene die het voorwerp verplaatst”.

Zijn eerste indruk van de ruimte van Circa...Dit was bepalend voor zijn idee om vanuit het absolute middelpunt van de ruimte een terugkoppeling te maken naar de buitenruimte. Dit idee zal hij vertalen in een ruimtevullende installatie voor deze eerste editie van Metaphorically Speaking.

Het werk van Frank Sciarone is eerder tentoongesteld in onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam en bij galerie Phœbus in Rotterdam. In de publieke ruimte in Amsterdam, Groningen en Almelo zijn permanente beelden van hem te vinden. Sciarone was gedurende 20 jaar coördinator en docent op de AKI Enschede en 10 jaar docent aan de Academie voor Bouwkunst in Groningen.

Opening: Donderdag 11 februari 20:30 door Heidi Linck
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 12:00-17:00
Circa...Dit, Weerdjesstraat 8, Arnhem, http://circadit.blogspot.nl/

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Arnhem en het Prins Bernhard Cultuurfonds

Geen opmerkingen:

Een reactie posten